Project Description

Sommige kinderen hebben moeite zich te concentreren. Dat kan voor (leer)problemen op school zorgen, maar ook thuis kan dit lastig zijn. Het is niet zo gek dat kinderen gemakkelijk af te leiden zijn. Kinderen zijn de wereld volop aan het ontdekken en veranderen gemakkelijk van activiteit. De meeste kinderen kúnnen zich echter wel ergens op concentreren als zij dat zelf willen of als dat van hun verwacht word (op school bijvoorbeeld). Bij kinderen die echt snel afgeleid zijn, ook als ze wel geconcentreerd zouden willen zijn, kun je spreken van concentratieproblemen.

Voor kinderen kan het hebben van concentratieproblemen erg lastig zijn. Zij hebben niet gekozen voor een korte concentratieboog, maar ervaren wel de gevolgen ervan. Gevolgen kunnen bijvoorbeeld negatieve reacties uit de omgeving zijn. Zo zullen kinderen die snel afgeleid zijn dit vaak te horen krijgen (let toch eens op!, zit toch eens stil!) of zelfs straf krijgen. Best frustrerend voor een kind als hij of zij wel zijn/haar best doet…

Ook voor de omgeving van een kind met concentratieproblemen kan het gedrag lastig zijn.

Vooral voor ouders is het soms moeilijk om geduldig te blijven.

Je kind vertoont gedrag waarbij je snel geneigd bent om ‘negatief’ te reageren. Toch werkt dit averechts. Als een kind steeds te horen krijgt wat het niet goed doet, voelt dit als afwijzing. Het kind wil immers vaak wel, maar het lukt niet. Dit komt het zelfvertrouwen niet ten goede. En juist kinderen met een laag zelfbeeld vertonen meer ongewenst gedrag, omdat ze niet lekker in hun vel zitten.

Wat kun je doen aan concentratieproblemen?

 • Creëer een rustige omgeving

  Een rustige omgeving zorgt ervoor dat een kind minder snel afgeleid word. Dit doe je door bijvoorbeeld de kamer (of de plek waar een kind veel speelt) niet te druk in te richten. Ook geluiden kunnen erg afleiden. Let er bijvoorbeeld op dat de radio of tv niet onnodig aanstaan of te hard aan staan.

 • Zorg voor overzichtelijke situaties en zo min mogelijk prikkels

  De situatie moet voor een kind (met concentratieproblemen) overzichtelijk zijn. Kinderen die snel afgeleid zijn, reageren vaak op alles wat er om hen heen gebeurd. Als bijvoorbeeld overal om het kind heen speelgoed voor het grijpen ligt, zal een kind ook van alles gaan pakken. Het resultaat is dat het een enorme troep word, jij als ouder waarschijnlijk geïrriteerd raakt en je kind van gekkigheid niet meer weet wat hij of zij moet doen. Dit is te voorkomen door speelgoed overzichtelijk op te bergen. Als je je kind aanleert eerst op te ruimen waar hij of zij mee bezig was, vóór er iets nieuws gepakt mag worden, blijft het overzichtelijk.

 • Zijn je verwachtingen van je kind realistisch?

  Het is goed om je bewust je zijn van de verwachtingen die je van je kind hebt. Vind jij bijvoorbeeld dat je kind aan tafel moet blijven zitten tot iedereen uitgegeten is, maar merk je dat dit keer op keer mis gaat? Vraag je dan af of deze eis reëel is. Een kind vind het zelf ook niet leuk als er veel strijd is, dus wellicht vind je kind het te moeilijk om lang stil te zitten? Een oplossing in deze situatie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het kind wél aan tafel blijft zitten, maar dat als het zijn/haar bord leeg heeft een spelletje aan tafel mag doen. Vraag niet meer van je kind dan hij of zij aan kan.

 • Geef complimenten als je kind zijn best doet

  Als je kind een activiteit wél vol houdt, beloon je kind hier dan voor. Maar ook als je ziet dat je kind zijn/haar best doet en het lukt niet helemaal, kun je toch een compliment geven. Je kind heeft immers wél zijn best gedaan en door dat te benoemen stimuleer je je kind om dat een volgende keer weer te doen! Door belonen versterk je het zelfbeeld van je kind en dat draagt bij aan een goede ontwikkeling.

 • Zorg voor vaste structuur

  Kinderen met concentratieproblemen hebben behoefte aan veel duidelijkheid. Ze zijn over het algemeen snel afgeleid en er niet altijd bij met hun hoofd. Als ze weten waar zij aan toe zijn, zorgt dit voor rust. Structuur bieden is een breed begrip. Het betekent onder andere dat dingen op dezelfde manier gaan en/of op dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld douchen, tanden poetsen, voorlezen, slapen. Veel kinderen vinden het prettig als zij een overzicht hebben van hoe hun dag (of week) gaat verlopen. Dat kun je bieden door pictogrammen te gebruiken.

Ontdek 3 Strategieën Die Je Direct Kunt Toepassen Om Het Gedrag Van Je Kind Onmiddellijk Te Verbeteren!

 

Ontvang De Audio Les Gratis!

3 snelle, gemakkelijke en EFFECTIEVE technieken die je direct kunt toepassen!


 


Klik hier voor meer informatie