Bekende merken van medicatie bij ADHD zijn Ritalin, Concerta, Clonidine of Strattera. Op internet is hier veel informatie over te vinden en worden ook vaak de gevaren van de medicijnen benoemd. Kinderen slikken echter vaak medicatie omdat de school dit verwacht. In de klas vertonen de kinderen probleemgedrag, waardoor de lessen verstoord worden. Hierom raden scholen ten zeerste medicatie aan, en sommigen stellen het verplicht, anders mag het kind geen lessen meer volgen.

De nadelen van medicatie

Een nadeel van medicatie is de bijwerkingen die er bij komen kijken. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 90% (!) van de kinderen die net beginnen met medicatie bijwerkingen ervaren. Na een half jaar ervaart nog 50% van de kinderen bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen zijn: slapeloosheid, eetbuien, geen zin in eten hebben, stemmingswisselingen en, wat wij, het ‘robot effect’ noemen.

Sommige ouders kennen hun kind niet meer terug door de medicatie als het ‘robot effect’ optreedt als bijwerking. Kinderen reageren sloom en het lijkt alsof ze van de wereld zijn. Van je levenslustige en energieke kind lijkt niet veel meer over te zijn..

Daarnaast vinden veel ouders medicatie voor hun kind onnatuurlijk of zij maken zich zorgen over de effecten van (langdurig) medicatiegebruik op de gezondheid van hun kind.

De voordelen van medicatie

Als je de nadelen van medicatie leest, dan vraag je je af waarom je nog wél zou kiezen voor medicatie. Maar medicatie heeft ook voordelen.

Het hebben van ADHD kan soms behoorlijk lastig zijn.

Ook voor een kind is het vaak niet prettig als hij of zij impulsief reageert en soms wat onhandig.. Zij worden vaak afgewezen door hun omgeving vanwege hun gedrag. Vaak hebben kinderen met ADHD achteraf spijt van hun eigen (ongewenste) gedrag, toch overkomt het ze steeds weer. Ook voor ouders is het opvoeden van kinderen met ADHD soms lastig. Je kind is erg druk, vraagt om veel ondersteuning en vertoont geregeld (onbedoeld) ongewenst gedrag.

Kinderen met ADHD willen vaak wel,  maar veel taken lukken steeds niet omdat ze gehinderd worden door hun onvermogen zich te kunnen concentreren.

Hans (12) heeft ADHD. Hij doet erg zijn best op school, maar hij haalt vaak lage cijfers. Daarnaast hebben de kinderen in zijn klas hun werk vaak veel eerder klaar dan hij! Hans baalt ervan, hij doet toch zo goed zijn best!

Als je hard je best doet, maar de resultaten vallen keer op keer tegen dan is dat niet goed voor je zelfvertrouwen. Door veel te weinig succeservaringen op te doen kunnen kinderen snel het gevoel krijgen dat ‘het toch niet lukt’ en dat ze ‘toch niet goed genoeg zijn’. Medicatie draagt bij aan verbetering van de concentratie en zorgt voor meer rust in het hoofd van een kind met ADHD. Dit komt zeker ten goede van het zelfvertrouwen!

Door de medicatie die Hans nu gebruikt kan hij het wel voor elkaar krijgen om zijn werk af te maken in de les!

Alternatieven voor medicatie

Welke alternatieven zijn er voor medicatie?

Zelf ben ik erg te spreken over Neurofeedback. Bij Neurofeedback wordt de hersens geleerd iets anders te doen dan dat ze gewend zijn. Bijvoorbeeld: bij kinderen met ADHD zijn de hersenen gewend om te reageren op ruis en prikkels. Door Neurofeedback leren de hersenen dit af. Behandelingen zijn echter vrij duur, maar worden wel soms vergoed.

Andere alternatieven voor medicatie zijn therapieën die gericht zijn op het aanleren van vaardigheden en impulscontrole.

Ook zweren sommige mensen bij een aangepast dieet voor kinderen met ADHD of bij voedingssupplementen. Bepaalde voeding juist wel en andere absoluut niet. Hier is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar het krijgt steeds meer aandacht.

Daarnaast is er natuurlijk de homeopathische geneeskunde, waarbij bepaalde planten, kruiden en technieken gebruikt worden in voeding of geneesmiddelvorm.

Aan ouders dpuzzelstukje_blauw_andalae lastige taak om uit te zoeken welke behandeling het beste aansluit op hun kind. Dit is vaak een lange zoektocht en te zien als een soort puzzel; voor- en nadelen met elkaar afwegen en onderzoeken welke behandeling(en) en interventies het beste aansluiten op de behoeften van hun kind

Heeft jouw kind ADHD? Gebruikt hij/ zij wel of geen medicatie? 

We zijn erg benieuwd naar jouw mening/ advies over dit onderwerp!

Positief én effectief opvoeden? Ontdek Met Deze Ongebruikelijke Tips Hoe Je Het Gedrag Van Je Kind Verandert!

 

Ontvang De Audio Les Gratis!

3 snelle, gemakkelijke en EFFECTIEVE technieken die je direct kunt toepassen!